gràfica minúscula

Lloc de recerca i investigació sobre disseny gràfic infantil

0-2 ANYS contes per a nadons

festa-major-bebe

L’aprenentatge a través del llibre comença, en la nostra societat, al cap de pocs mesos de vida. Hi ha un acord unànime que entre els 0 i els 6 mesos d’edat es pot introduir l’activitat de narrar i observar contes. Es tracta d’una forma de familiaritzar als nostres futurs lectors amb un format i un accés als continguts que posteriorment els portaran a la consolidació de l’hàbit lector. És evident que els llibres per a nens tan petits han de tenir uns requisits i unes característiques molt específiques, tant en l’àmbit de continguts com en l’aspecte gràfic i de disseny. L’evolució de l’aprenentatge infantil és molt ràpid i en constant evolució i és molt important que el disseny i continguts siguin els adequats en cada una de les seves etapes evolutives de l’aprenentatge.

0-2-anys

Material

En moltes ocasions, els llibres per a nadons utilitzen materials tous com roba, texturitzats o plàstics rígids o incorporen altres elements com llum i so, però dedicarem un article només a aquest tipus de llibres-joguina.

Pels nadons, el llibre és una joguina més amb la que ha d’interactuar amb tots els seus sentits, per tant els tocarà, mossegarà, girarà, obrirà, tancarà, lleparà… i com li és habitual, intentarà conèixer el món que l’envolta amb tots els seus sentits: vista i oïda com en tots els contes, però també tacte, gust… Per aquestes raons en el llibre per a nadons el material pren una importància cabdal. Cal utilitzar materials resistents i no perjudicials per a la salut del nadó, que permetin i resisteixin d’una forma adequada la seva manipulació i, sobretot, que no puguin resultar tòxics o perillosos per a la seva salut.

El material més utilitzat en aquest tipus de publicacions és el cartró rígid d’un gramatge d’entre 400 i 450 g. Els dos tipus de cartonet més habituals són:

El cartonet dors gris, estucat per una de les cares i que es fabrica a partir de fibres reciclades.

carton-gris

El folding fibres verges, que es fabrica a partir de cel·lulosa blanquejada i és una mica més resistent que el cartonet.

En tots els casos, els cartonets són impresos per una cara i es recomana un plastificat addicional per a donar més resistència a la impressió. Els cartrons impresos de cada plana s’encolen entre ells per a donar encara més resistència al llibre. Aquest tipus de contes són els anomenats Board books o “llibres de cartró”.

que-debe-leer-tu-bebe-segun-su-jpg_626x0

Format

Les mides d’aquest tipus de llibres s’han d’adaptar a les mans del nadó, però també a la seva força de subjecció. Tot i que potser els més petits estaran a la falda d’un adult i serà aquest qui aguantarà el llibre, aviat voldran subjectar-lo amb les seves pròpies mans. Per tant, la mida i el pes són molt importants en aquest tipus de publicacions. Si, a més, li sumem el fet de que sovint els moviments dels nadons d’aquestes edats pot ser força imprevisible, haurem de tenir en compte també el contorn de les cantonades per evitar que el bebè es pugui per mal.

S’aconsella que la mida sigui entre els 15×15 cm i els 18×18 cm i mai superior als 20×20 cm. Un format massa petit tampoc pot ser massa recomanable, ja que pot dificultar la manipulació de les pàgines o perdre impacte o interès per la imatge.

També és important el nombre de pàgines del llibre. El més recomanable i habitual és d’entre 12-16 pàgines, incloent-hi les cobertes i tenint en compte que, en el cas de llibres de cartó rígid no hi ha diferenciació entre el material interior i el de coberta i que la quantitat de pàgines haurà de ser sempre múltiple de 4.

Pel que respecta a la forma, el més habitual és arrodonir les puntes exteriors del conte per evitar que el nadó es pugui fer mal. Alguns d’aquests contes de cartró tenen formes encunyades. En aquest cas s’haurà de tenir en compte que siguin formes suaus, amb corbes contínues i pocs elements petits o que es puguin trencar fàcilment si el nadó mossega o estira les pàgines.

la-festa-major-mockup

Temàtica

Els contes per aquestes edats han de tenir una temàtica rellevant pel nadó i que reprodueixi situacions, objectes o personatges importants per a ell i que formin part del seu entorn: el bany, el menjar, la casa, el joc…

En aquest sentit podem trobar grans diferències entre l’entorn d’un bebè d’un lloc geogràfic o d’una cultura a una altra… festivitats, models de família diferents, formes de viure o d’habitatge, costums… per aquesta raó cal anar amb cura a l’hora de triar la temàtica i tenir molt en compte l’entorn social i cultural dels nadons a qui es dirigirà el conte.

També pot ser interessant que les temàtiques tractades puguin donar peu a onomatopeies, cançons, rimes o repeticions senzilles. Sempre lligats a l’oralitat i que puguin invitar al joc corporal com mímica o danses. Així a través del conte també es podrà treballar la musicalitat del llenguatge i de l’expressió corporal.

Assenyalar les imatges a mesura que s’explica el conte ajuda al nadó a relacionar les imatges amb les paraules i estimula el desenvolupament de la parla.

Les millors temàtiques seran els llibres de vocabulari (una imatge + una paraula) o petites històries (12-24 mesos) amb l’estructura narrativa clàssica d’inici-nus-desenllaç.

learning-422692_960_720

Imatges

El més recomanable és que les imatges siguin netes, brillants i contrastades. Els elements que hi apareguin han de ser clars. S’acostumen a “caricaturitzar” o amplificar els trets més característics, deixant de banda el detall excessiu a fi de sintetitzar el missatge visual a allò que pot resultar més rellevant.

També hi ha una tendència general a fer que els personatges i objectes prenguin les proporcions de 2 o 3 caps característiques dels mateixos nadons.

proporciones

Els elements s’acostumen a suavitzar amb formes arrodonides i sovint s’utilitza el traç negre per a donar força i concretar el contorn de les figures i que els bebès la puguin veure bé. També per a garantir un bon contrast es recomana fons blanc o amb colors plans amb pocs elements i que mai es trobin sota la figura o element central.

jan-petit

En algunes ocasions també s’utilitzen fotografies per aquest tipus de contes, tot i que sempre amb objectes únics i aïllats sobre un fons neutre.

El més recomanable són els anomenats Concept books on només tenim una imatge o escena senzilla per pàgina.

Tipografia

El text en el llibre per a nadons ens podria semblar un element innecessari i podriem preguntar si cal incloure textos en aquest tipus de publicacions. Sens dubte, és important començar a treballar la consciència de text i a familiaritzar als nens amb les lletres. El nadó veu com l’adult descodifica aquells signes per extreure’n una paraula o una breu història i la seva curiositat el portarà a identificar les seves primeres lletres… la inicial del seu nom, per exemple.

Els textos han de ser curts, clars i molt simples o amb una única paraula, amb lletres grans i preferiblement en majúscula.

En els contes d’aquestes edats el text és considerat pel bebè més com una imatge que com un codi, per aquesta raó sovint es treballen les tipografies de les cobertes per a llibres durs amb gestualitat o colors cridaners i així captar l’atenció del nadó cap aquests elements que, en principi, podrien no ser rellevants per a ell i que els comença a familiaritzar amb les formes de les lletres.

LEERDESDELACUNA


Referències

<http://www.patidellibres.com/blog/joc-afectiu-lectura-nadons/&gt; [Consulta: 17-10-2016 ]

<http://ioc.xtec.cat/materials/FP/Materials/1752_EDI/EDI_1752_M06/web/html/WebContent/u3/a2/continguts.html&gt; [Consulta: 17-10-2016 ]

<http://www.clubpequeslectores.com/2015/11/seleccion-libros-infantiles-bebe-0-2-anos.html&gt; [Consulta: 17-10-2016 ]

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 17 d'Octubre de 2016 by in Edició, General.
Follow gràfica minúscula on WordPress.com
%d bloggers like this: